#podziel się

smakiem


SKŁADNIKI

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, następnie zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut w lodówce. W międzyczasie wykonaj farsz. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodawaj pokrojone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i odparuj całą wodę. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę oraz szczypiorek. Gotowy farsz studzimy. Po 30 minutach ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 mm i wykrój koła o średnicy ok. 8-9 cm. Na środek nałóż farsz i zlep brzegi. Powstałe pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza (termoobieg) ok. 40 minut, aż do zrumienienia pierożków.

SZUKAJ również INSPIRACJI
NA PRZEKĄSKI NA NASZYCH
PROFILACH