Z chleba wykrawamy prostokąty, smarujemy serkiem lub masłem, nakładamy połeć i ser żółty. Z plasterków ogórka wykonujemy koła. Ułożoną ciuchcię ozdabiamy serem żółtym i czerwoną papryką.
Z chleba wykrawamy prostokąty, smarujemy serkiem lub masłem, nakładamy połeć i ser żółty. Z plasterków ogórka wykonujemy koła. Ułożoną ciuchcię ozdabiamy serem żółtym i czerwoną papryką.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy najlepiej na parze delikatnie posolonego (brokuł musi być al dente). Szynkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Do szynki dolewamy słodką śmietankę i redukujemy nasz sos do połowy, aż wszystko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Serwujemy z makaronem i uprażonymi migdałami.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy najlepiej na parze delikatnie posolonego (brokuł musi być al dente). Szynkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Do szynki dolewamy słodką śmietankę i redukujemy nasz sos do połowy, aż wszystko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Serwujemy z makaronem i uprażonymi migdałami.
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Na folii aluminiowej ułóż ugotowaną kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę i kaszankę. Zawiń folię aluminiową i grilluj do miękkości kaszanki.
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Na folii aluminiowej ułóż ugotowaną kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę i kaszankę. Zawiń folię aluminiową i grilluj do miękkości kaszanki.
Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów. Następnie kroimy ciasto francuskie na kwadraty ok. 5 cm. Układamy ser, a następnie talarki z kiełbasy Dobropolskiej na ciasto francuskie. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.
Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów. Następnie kroimy ciasto francuskie na kwadraty ok. 5 cm. Układamy ser, a następnie talarki z kiełbasy Dobropolskiej na ciasto francuskie. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.
Każdy bałwanek składa się z 3 mini-mozzarelli oraz 2 plastrów kiełbasy góralskiej JBB (grubego i cienkiego). Aby wszystko się trzymało, każdą z części bałwanka należy nabić na wykałaczkę w odpowiedniej kolejności, a spód mini-mozzarelli obciąć tak, aby bałwanek mógł stać. Oczy i guziki zrób z czarnej oliwki (wskazówka: oliwkę należy pokroić drobniutko i można nałożyć ją wykałaczką), a nos zrób z czerwonej papryki.
Każdy bałwanek składa się z 3 mini-mozzarelli oraz 2 plastrów kiełbasy góralskiej JBB (grubego i cienkiego). Aby wszystko się trzymało, każdą z części bałwanka należy nabić na wykałaczkę w odpowiedniej kolejności, a spód mini-mozzarelli obciąć tak, aby bałwanek mógł stać. Oczy i guziki zrób z czarnej oliwki (wskazówka: oliwkę należy pokroić drobniutko i można nałożyć ją wykałaczką), a nos zrób z czerwonej papryki.
2 kromki chleba tostowego posmaruj masłem, ułóż ser oraz salami, złóż je razem i zapiecz w opiekaczu. Tosta rozkrój na 2 trójkąty. Z rzodkiewki, serka i oliwki zrób zwariowane oczy, a zęby z małych prostokątów sera żółtego. Zwariowane tosty podawaj z ulubionymi warzywami.
2 kromki chleba tostowego posmaruj masłem, ułóż ser oraz salami, złóż je razem i zapiecz w opiekaczu. Tosta rozkrój na 2 trójkąty. Z rzodkiewki, serka i oliwki zrób zwariowane oczy, a zęby z małych prostokątów sera żółtego. Zwariowane tosty podawaj z ulubionymi warzywami.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, następnie zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut w lodówce. W międzyczasie wykonaj farsz. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodawaj pokrojone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i odparuj całą wodę. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę oraz szczypiorek. Gotowy farsz studzimy. Po 30 minutach ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 mm i wykrój koła o średnicy ok. 8-9 cm. Na środek nałóż farsz i zlep brzegi. Powstałe pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza (termoobieg) ok. 40 minut, aż do zrumienienia pierożków.
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, następnie zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut w lodówce. W międzyczasie wykonaj farsz. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodawaj pokrojone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i odparuj całą wodę. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę oraz szczypiorek. Gotowy farsz studzimy. Po 30 minutach ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 mm i wykrój koła o średnicy ok. 8-9 cm. Na środek nałóż farsz i zlep brzegi. Powstałe pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza (termoobieg) ok. 40 minut, aż do zrumienienia pierożków.
Cebulkę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzuć do smażącej się cebuli. Całość przypraw solą, pieprzem do smaku i smaż do momentu odparowania wody. Następnie pokrój w plastry boczek. Przekrój bagietkę, na wierzch ułóż kolejno pieczarki, boczek i skruszony kozi ser. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180℃, aż cała zapiekanka zarumieni się.
Cebulkę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzuć do smażącej się cebuli. Całość przypraw solą, pieprzem do smaku i smaż do momentu odparowania wody. Następnie pokrój w plastry boczek. Przekrój bagietkę, na wierzch ułóż kolejno pieczarki, boczek i skruszony kozi ser. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180℃, aż cała zapiekanka zarumieni się.
Rozwinięte ciasto francuskie posmaruj ketchupem. Następnie posyp bazylią i oregano. Na całej długości ułóż plasterki sera i wędliny. Całość zwiń w rulon po krótkim boku. Powstałą roladę pokrój w plasterki o szerokości ok. 2 cm. Pokrojone kawałki nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni Celcjusza ok. 25 minut. Po wystudzeniu ciastka nabić na duże wykałaczki.
Rozwinięte ciasto francuskie posmaruj ketchupem. Następnie posyp bazylią i oregano. Na całej długości ułóż plasterki sera i wędliny. Całość zwiń w rulon po krótkim boku. Powstałą roladę pokrój w plasterki o szerokości ok. 2 cm. Pokrojone kawałki nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni Celcjusza ok. 25 minut. Po wystudzeniu ciastka nabić na duże wykałaczki.
1. Serwis podzielsiesmakiem.pl nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu podzielsiesmakiem.pl z siedzibą pod adresem:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB”
Import-Eksport J. Bałdyga
ul. Kościelna 25
07-437 Łyse
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.
11. Preferencje dotyczące plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki: